Kuntavaaliehdokas Tiina Viljakainen: " Koululaisen lautasen sisältöä kilpailutettava jatkossa muullakin kuin hinnalla"
12.1.2025

Tiina Viljakainen,
konttorinjohtaja, LKV
Kirjoitus on julkaistu Savon Sanomien Lukijan Sanomat -palstalla 12.1.2025
Keskustelu kouluruoan laadusta, ekologisuudesta ja eettisyydestä on noussut viime vuosina entistä voimakkaammin esiin. Mitä jos lapset ruokittaisiin paikallisesti?
Joillakin paikkakunnilla on otettu merkittäviä askeleita tähän suuntaan ja on ryhdytty suosimaan paikallisten viljelijöiden tuotteita, kuten perunoita, juureksia ja lihaa. Tämä on vähentänyt ruokakuljetusten aiheuttamia päästöjä ja lisännyt ruoan jäljitettävyyttä.
Kouluruoan raaka-ainehankinnat perustuvat tiukkoihin julkisiin kilpailutuksiin, joissa hinnalla on usein suurin painoarvo. Tämä suosii suuria toimijoita, jotka pystyvät tarjoamaan halvimpia hintoja mutta harvemmin lähiruokaa.
Lähiruoan hyödyntäminen vaatisi suunnitelmallisuutta, joustavampaa kilpailutusta ja sitoutumista paikalliseen ruoantuotantoon. Kuntien pitäisi painottaa hankinnoissaan myös ekologisuutta ja paikallisuuden tukemista, ei pelkästään hintaa. Tämä olisi mahdollista julkisten hankintojen lain puitteissa.
Paikallisten tuottajien tukeminen on ympäristöteko mutta myös investointi tulevaisuuteen. Paikalliset maatilat saisivat turvaa toiminnalleen, ja maaseudun elinvoima vahvistuisi.
Lähiruoka voisi toimia myös oppimisteemana. Koulut voisivat järjestää vierailuja paikallisille maatiloille, jolloin oppilaat näkisivät, mistä ruoka tulee. Tämä voisi lisätä lasten arvostusta ruokaa ja ympäristöä kohtaan sekä edistää terveellisiä ruokailutottumuksia.
Jos haluamme valmistaa kouluruokaa vastuullisemmin ja paikallisemmin, tarvitsemme rohkeita päätöksiä niin kuntapäättäjiltä kuin kouluruokailusta vastaavilta. Eikö olisi aika ottaa askeleita siihen suuntaan, että omilta pelloiltamme tulisi ruokaa omien lastemme lautasille?