Kuntavaaliehdokas Marko Kilpi: "Kuopio voisi keventää omistustaan Savon Energiaholdingista"

4.3.2025

Marko Kilpi,
kansanedustaja, poliisi, kirjailija
kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

Kirjoitus on julkaistu Savon Sanomien Lukijan Sanomat -palstalla 4.3.2025

Kuopion kaupungin tavoitteena on saada talous tasapainoon vuoteen 2027 mennessä. Tavoitteeseen pääseminen vaatii talouden sopeuttamista vuosittain 35 miljoonalla eurolla.

Vaikka viime vuonna tehtiin onnistuneita toimenpiteitä, esimerkiksi yt-neuvottelujen osaltakaan ei tarvinnut turvautua irtisanomisiin, jäi tilinpäätös kuitenkin 6,9 miljoonaa alijäämäiseksi. On selvää, että tulevat tasapainottamistoimet tulevat olemaan haasteellisia kasvavalla tavalla. Tarvitaan rohkeita päätöksiä, jotta palvelut voidaan edelleenkin turvata ja Kuopio voi jatkaa vahvalla kasvu- ja kehitysuralla.

Kuopio on Savon Voiman omistavan Savon Energiaholdingin ylivoimaisesti suurin omistaja, joskin nykyinen yhtiörakenne rajaa osakkaiden suoraa vallankäyttöä hyvin rajulla tavalla.

Alun pitäen omistuksemme Savon Energiaholdingissa on ollut vähäinen, mutta omistajuus on kasvanut kuntaliitosten myötä. Käytännössä Kuopio on suurin omistaja kahdessa energiayhtiössä, jotka kilpailevat keskenään. Tilanne on erikoinen.

Kuopiolla ei ole strategisessa mielessä tarvetta Savon Voiman näin suureen omistamiseen, varsinkaan nykyisellä rakenteella. Kuopion suuri osakeomistus ei myöskään tue Savon Voiman strategisten tavoitteiden toteutumista parhaalla mahdollisella tavalla.

Savon Energiaholdingin omistavat lähes kaikki Savon Voiman toimialueen kunnat.

Jollakin toimialueen kunnalla voi hyvinkin olla strategista tarvetta hankkia yhtiön osakkeita. Siinä kysyntä ja tarjonta kohtaisivat ja kaikki voittaisivat. On myös muistettava, että Energiapalveluyhtiö Väreen kautta yhteistyötä tehdään muutoinkin hyvin merkittävässä ja laajassa mittakaavassa jo nyt.

Moni seikka puhuu sen puolesta, että Kuopio voisi keventää omistustaan Savon Energiaholdingista.

Saisimme tasapainotettua talouttamme todella tuntuvasti, eikä liian vaikeisiin, jopa vaurioittaviin leikkauksiin tarvittaisi turvautua tulevina vuosina. Voisimme leikkausten sijaan keskittyä kasvuun.

Kysymys on siitä, haluammeko toimia näinä vaikeina aikoina fiksusti vai vähemmän fiksusti. Meillähän kun on kuitenkin lupa tehdä toisin.