Kuntavaaliehdokas Laila Leskinen: "Kuopion pitää juurruttaa eikä houkutella vain turistiksi"

28.3.2025

Laila Leskinen,
agrologi AMK, maa- ja metsätalousyrittäjä Juankoskelta

 

Kirjoitus on julkaistu Savon Sanomien Lukijan Sanomat -palstalla 28.3.2025

Kuopion maaseutualueella oli vuoden 2023 tiedon mukaan 25 903 asukasta. Koko Kuopion asukasmäärä on jo pitkälti yli 125 000 henkilöä.

Kuopion maaseutualueen äänet ovat merkittävässä roolissa. Yhdelläkään puolueella ei ole varaa ajatella, etteivät niiden äänestäjät ole siellä.

Kuopiossa kaupungin laina oli viime vuoden lopussa pitkälti yli 4 000 euroa per asukas. Se on suuri summa, jos mietitään kuntalaisten palveluja ja niiden jakautumista – sitä, millaista vastinetta saamme rahoillemme. Tahdon, että meidät maaseutualueen ihmiset nähdään muunakin kuin ylivelkaantuneen kuntatalouden maksajina.

Jos meillä ei ole työpaikkoja, meillä ei ole mitään. Kouluja ei pysty pelastamaan, jos töitä ei ole. Politiikan pitää olla yritysilmapiirille kannustava koko Kuopion alueella. Yritysten perustamiselle on oltava edellytykset, mutta myös nykyistenkään yritysten toimintaa ei pidä päätöksillä tai kaavoituksella hankaloittaa.

Kuopion kaupungin strategiassa matkailun edistäminen on yhtenä toimenpiteenä. Hyvä niin. Matkailu on iso työllistäjä näillä seuduilla ja tuo paljon euroja esimerkiksi Nilsiään, jonka elinvoima on merkittävästi Tahkon matkailun varassa. Matkailu tuo täällä jo nyt monelle leveämmän leivän suuhun.

On kuitenkin tärkeää kysyä, paljonko Kuopio on valmis satsaamaan meihin, jotka vietämme täällä 365 päivää vuodessa ja käytämme laajemmin paikallisia palveluja. Kummassa sinun mielestäsi kuntapolitiikan tähtäimen pitäisi olla? Huonoinakin aikoina on investoitava, mutta kohteet on valittava erityisen tarkkaan.

Päättäjien fokuksen on oltava rahan järkevässä käytössä ja siinä, että nykyiset veronmaksajat saadaan viihtymään edelleen maaseutualueella. Veroeurot ovat meidän kaikkien yhteisiä rahoja.

Politiikan tulisi olla sellaista, että tänne maaseutualueelle muutetaan pysyvästi eikä käydä vain kääntymässä.

Kuopio on yliopistokaupunki, mutta haluavatko täällä opiskelleet jäädä tänne? Tulla töihin maaseutualueen terveysasemille? Onko politiikka mahdollistanut tätä?

Kuopio on mahdollistanut jo monenmoiset sirkushuvit. Kuopio elää maaseudusta, mutta onko täällä kohta ketään, joka sitä leipää vielä tuottaisi?